2PROJEKT TRADICIONALNI SLOVENSKI ZAJTRK – DAN SLOVENSKE HRANE (ENODNEVNI PROJEKT) – DRŽAVNI (18. november 2022)
koordinator/nosilec: Cvetka Tomašić
Tradicionalni slovenski zajtrk poteka vsak tretji petek v mesecu novembru. Na ta dan obeležujemo dan slovenske hrane. Takrat učenci zajtrkujejo hrano iz lokalnega okolja in pozornost posvečajo vsebinam projekta.
Namen projekta je izobraževati, obveščati in osveščati otroke in šolajočo mladino ter vzporedno v določenem obsegu tudi širšo javnost:
– o pomenu zajtrka v okviru prehranjevalnih navad,
– o pomenu in prednostih lokalno pridelanih in predelanih živil domačega izvora,
– o pomenu kmetijske dejavnosti in čebelarstva za pridelavo, okolje, gospodarske dejavnosti in za širše okolje,
– o pravilnem ravnanju z odpadki, ki nastajajo pri vsakodnevnih dejavnostih in racionalnem ravnanju z embalažo ter
– o pomenu zdravega načina življenja, vključno s pomenom gibanja in izvajanja športnih aktivnosti.
DEJAVNOSTI:
- Učenci zaužijejo zdrav zajtrk in se pogovorijo o pomenu uživanja lokalno pridelane hrane
- Dan dejavnosti na temo tradicionalna slovenska hrana ali priprava pogrinjkov, ali razstava sadja, priprava plakatov o zdravem zajtrku/pomenu rednega zajtrka/lokalni oskrbi s hrano v avli šole ali na displeju in/oz. spletni strani
- Obisk čebelarja in/ali sadjarja in predstavitev dejavnosti …